La Fira del Dibuix d’Olot es realitza el cap de setmana més proper a Sant Lluc, Patró dels artistes. Ja en segle VI s’atribuí a Sant Lluc una imatge de la Mare de Déu que es venerava a Constantinoble i, en el segle X se’l considerava patró dels artistes. A partir del segle XV va ser representat amb atributs que fan referència als metges i durant el Renaixement es substitueix la ploma d’au pròpia d’un evangelista per un pinzell, amb clara referència al dibuix i la pintura.
Tot i que la primera Fira del Dibuix d’Olot es realitzà l’any 1932 a la Sala Vayreda, en temps de la Segona República Espanyola, la Fira en el format que la coneixem, a la Plaça Clarà, se celebra amb algunes interrupcions, des de l’any 1951. El 2020, en plena pandèmia del Covid-19, es celebra la primera Fira del Dibuix en format virtual, 48 hores de dibuixos online.
El Patronat Fira del Dibuix d’Olot, associació cultural sense ànim de lucre que té per objectius la promoció del dibuix i la seva divulgació, és l’encarregada de l’organització. L’entitat neix de la necessitat de formalitzar el grup d’artistes que organitzaven la Fira del Dibuix des de principis dels anys cinquanta del segle passat fins a dia d’avui, amb un total de 65 edicions.
Sota els porxos de la plaça de Clarà s’inaugura a les 11 del matí cada edició que romandrà oberta al públic ininterrompudament fins a les 8 del vespre. Els participants provenen principalment de Catalunya i sud de França. Sempre s’ha tingut molt en compte que tots els artistes, tant veterans com novells, exposessin amb les mateixes condicions. L’organització posa a la disposició de cada participant una taula individual, la llum necessària, queda prohibida qualsevol il·luminació a part de la ja instal·lada, i un envelat de grans dimensions perquè tots els artistes tinguin les seves obres sota cobert i evitar la col·locació de carpes o tendals.
És una de les fires del dibuix més fidel al seu nom, es regeix per unes estrictes bases que s’actualitzen cada any i un jurat que selecciona els participants.